Föreläsningskväll: Ninni Carlsson, onsdag 14 mars

”Avslöjandets tid” och #metoo: bearbetning av sexuella övergrepp

Ninni Carlsson, forskare och lärare i Socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Bearbeta sexuella övergrepp – vad innebär det och när är det möjligt? vad betyder det att stödja den som blivit utsatt? I min doktorsavhandling, http://Avslöjandets tid. Kvinnors bearbetning av sexuella övergrepp (2009) berättar kvinnor som var utsatta för sexuella övergrepp under uppväxten om sina liv. Boken beskriver vad som blev möjligt genom kvinnorörelsens arbete på 1970-talet och speglar vad som sker nu, i och genom #metoo. När de första offentliga debatterna om sexuella övergrepp mot barn inleddes på 1980-talet fungerande det som strålkastare för mina intervjupersoner. Många kritiska ”belysningar” till stöd för kvinnor och barn ledde till möjligheter att tänka medvetet om egna erfarenheter, finna ord för dem och att både längta och söka efter någon att prata med. Att vid samma tid också hitta någon som lyssnade och trodde på dem innebar en starkt förvandlande kraft.

Ninni Carlsson var en av dem som på 1990-talet startade Stödcentrum Humlegården BEDA, föregångaren till Stödcentrum Humlegården, och arbetade där som aktivist och projektledare. Ladda gärna ner och läs hennes doktorsavhandling. Se den tredje pdf:en i denna länk (om den ovan inte skulle fungera): https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/19727

Under kvällen blir det mycket tid för gemensam diskussion!

Humlegården söker regelbundet projekt från Brom och ett av dem är Humlegårdens Föreläsningskvällar med inbjuden föreläsare och bjuda på fika.

Som vanligt är föreläsningskvällen på Humlegården och det kostar ingenting extra. det enda som krävs är att du är medlem i Stödcentrum Humlegården. och givetvis står fikabordet dukat ca en halvtimma innan det börjar.

Är du intresserad av att delta så kontakta oss på 0703-13 26 94 eller info@stodcentrumhumlegarden.se. Är du inte medlem så kontakta oss för mer information och bokning av ett välkomstsamtal.

Välkommen!